Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2013

Ο π. ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΑΛΕΒΙΖΟΠΟΥΛΟΣ ΚΑΙ Η ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΓΟΝΕΩΝ

Ο π. ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΑΛΕΒΙΖΟΠΟΥΛΟΣ ΚΑΙ Η ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΓΟΝΕΩΝ


 
Ο π. ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΑΛΕΒΙΖΟΠΟΥΛΟΣ
 ΚΑΙ Η ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΓΟΝΕΩΝ
κ. Κων/νου Παπαχριστοδούλου, Προέδρου του Δ.Σ. της Π.Ε.Γ.

     Σαν συμπλήρωμα σεπαλαιότεροαφιέρωμά μας στονπ. Αντώνιο Αλεβιζόπουλο, με την ευκαιρία των δέκα χρόνων από την εκδημία του, θεωρούμε πολύ σημαντικό να γνωρίσουμε στους αναγνώστες μας τον τρόπο σκέψης και δράσης του π. Αντωνίου μέσα από το κατ' εξοχήν πνευματικό του δημιούργημα, την«ΠανελλήνιαΈνωση Γονέων για την προστασίατουΕλληνορθοδόξουΠολιτισμούτης Οικογενείαςκαι του ατόμου».
Ο μακαριστός π. Αντώνιος, στα πλαίσια της ποιμαντικής του δραστηριότητας στο χώρο των αιρέσεων και της παραθρησκείας, δημιούργησε την «Ένωση», την γνωστή μαςΠ.Ε.Γ. Δεν είναι υπερβολή να πούμε, ότι η«ΠανελλήνιαΈνωση Γονέων» -με έδρα την Αγία Παρασκευή Αττικής- ήταν για τον π. Αντώνιο έναπνευματικό του τέκνο, ένα δημιούργημα που όχι μόνον έφερε απλώς την προσωπική του σφραγίδα, αλλάο π. Αντώνιος και ηΠ.Ε.Γ. ήταν ταυτισμένοιόπως οι δύο όψεις ενός νομίσματος. Η εμπειρία και η ποιμαντική του δράση στη Γερμανία καθώς και η επαφή του με αντίστοιχες οργανώσεις Γονέων του εξωτερικού, αλλά και η ανάγκη δημιουργίας ενόςφορέα που θα ασχολείται αποκλειστικά με τα προβλήματα που δημιουργούν οι εξαρτήσεις από τις παραθρησκευτικές ομάδες, έδωσαν το έναυσμα για τη δημιουργία αυτής της Ενώσεως που επιτελεί σήμερα πολύπλευρο έργο. Η Πανελλήνια Ένωση Γονέων ήταν για τον π. Αντώνιο πρώτα απ' όλα μια ομάδα αυτοβοήθειας και αποτελούνταν κυρίως από γονείς των οποίων τα παιδιά είχαν πέσει θύματα παραθρησκευτικών ολοκληρωτικών ομάδων.
Οαγώνας που καταβάλλονταν ήταν τιτάνιος. Ο π. Αντώνιος μελετούσε με τους συνεργάτες του το σκηνικό αιρέσεων και παραθρησκευτικών ομάδων και απαντούσε σε κάθε αιρετική διδασκαλία με το Ευαγγέλιο της Ορθόδοξης πίστης. Οι γονείς αλλά και οποιοσδήποτε είχε ανάγκη βοηθείας μπορούσε έτσι να βρει «ευήκοον ους» στο πρόβλημά του και κυρίως έναν γνώστη των σκοτεινών διαδρόμων της παραθρησκείας.
Αυτό οφείλονταν στην πολύ καλή γνώση του σκηνικού των διαφόρων αιρέσεων και παραθρησκευτικών ομάδων που είχε ο π. Αντώνιος και σταεκπαιδευμέναγι' αυτό το σκοπό, μέλη της Ενώσεως. Πολλοί, παλιοί συνεργάτες θυμούνται χαρακτηριστικά, τα εκπαιδευτικά σεμινάρια, τις ημερίδες, τα συνέδρια και τα μαθήματα που οργάνωνε ο μακαριστός πατήρ για τα μέλη της Ενώσεως. Μαθήματα που εξαντλούσαν οποιοδήποτε θέμα απ' όλες του τις πλευρές με την αντίστοιχη αγιογραφική, πατερική, δογματική και εκκλησιολογική κατοχύρωση.
Σημαντική παράμετρος στην ανάπτυξη και δραστηριότητα τηςΠ.Ε.Γ. απετέλεσε η σύνδεσή της με τον οργανισμό της Εκκλησίας. Ο μακαριστός π. Αντώνιος, από τη θέση του «Γραμματέως της Συνοδικής Επιτροπής επί των Αιρέσεων» φρόντισε να κατοχυρώσει την όλη εργασία, δια Συνοδικών Εγκυκλίων και άλλων επίσημων εκκλησιαστικών εγγράφων ώστε η όλη δραστηριότητα να βρίσκεται κάτω από την σκέπη τηςεπίσημης Εκκλησίαςενώ οι δραστηριότητες τηςΠ.Ε.Γ. να αποτελούν εργαλείο ποιμαντικής για κάθε στέλεχος της Εκκλησίας. Στο άρθρο 10 του Καταστατικού της Ενώσεωςορίζεται ως Επίτιμος Πρόεδρος του Σωματείου ο εκάστοτε Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος.
Αμέσως μετά την ίδρυσή της, ηΠ.Ε.Γ. απασχολεί την Ιερά της Σύνοδο η οποία στην υπ. Αριθμ.: 2361/23-6-1983 Εγκύκλιο αναφέρει :«Δια την αντιμετώπισιντων κοινωνικώνκαι οικογενειακώνπροβλημάτων,τα οποίαδημιουργεί η δραστηριότηςτων ακραίωνκυρίως παραθρησκευτικώνοργανώσεων, με την πρωτοβουλίαν γονέων, των οποίων τα τέκνα έπεσαν θύματα ει ς τοιαύτας οργανώσεις, τη συμβολή συνεργατών του επί τωναιρέσεων Συνοδικού Γραφείου και τη συνεργασία της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, ιδρύθη η«Πανελλήνιος Ένωσις Γονέωνδιατην προστασίαν του Ατόμου και της οικογενείας»...Επειδήη εν λόγω Πανελλήνιος ΈνωσιςΓονέων, βάσει του καταστατικούαυτής,εμφορείταιυπό ακραιφνούς Ορθοδόξου φρονήματος, η Ιερά Σύνοδος ενθαρρύνει την συνεργασίαν μετ' αυτής ...».
 Θεωρούμεπολύ σημαντικόνα σταθούμε λίγο σ' αυτή την διάσταση.
Τη σύνδεση δηλαδή της όλης «εργασίας » με την επίσημη Εκκλησία και τις δομές της. Ο π. Αντώνιος πολλές φορές αντιμετώπιζε εξανισταμένους αδελφούς για τον τρόπο με τον οποίο η Εκκλησία αντιμετώπιζε ή όχι την εξάπλωση των διαφόρων παραθρησκευτικών ομάδων. Όταν πλησίαζαν λοιπόν τον μακαριστό γέροντα ενθουσιώδεις και παρορμητικοί αδελφοί και έθεταν το ερώτημα:«τι κάνει η Εκκλησίαγια να αντιμετωπίσει το ταδε ή το δείνα πρόβλημα;»Ο π. Αντώνιος απαντούσεαφοπλιστικά με ερώτηση:«εσύ, αδελφέ δεν είσαι Εκκλησία;» «Εμείς εδώ που εργαζόμαστε για την ενημέρωση και τη θεραπεία του προβλήματος δεν είμαστε Εκκλησία;»Αυτότο έλεγεο π. Αντώνιος και το εννοούσε με όλη του τη δύναμη. Ποτέ δεν ξεχώρισε το έργο του ή το έργο της ομάδας του από αυτό της Εκκλησίας.
Ο κόπος του, ο μόχθος του, η μελέτη και η συγγραφή χιλιάδων σελίδων οικοδομής, η αγρυπνία, οι ατελείωτες ώρες που περνούσε με τους συνεργάτες του αλλά και με κάθε πλανημένο αδελφό, ήταν έργο της Εκκλησίας.Παρ' ότι δεν ήταν λίγες οι φορές που αντιμετώπισεεμπόδια και υποτιμητικά σχόλια κι από κληρικούς ακόμα, ποτέ δεν έκανε δημόσια κριτική ή δεν έγραψε ο,τιδήποτε θα μείωνε το κύρος της Εκκλησίας και των λειτουργών της.
Ηδράση τηςΠ.Ε.Γ. νομίζουμε ότι είναι σε όλους γνωστή. Με την σοφή και χαριτωμένη καθοδήγηση του π. Αντωνίου εκπαιδεύτηκαν πολυάριθμα στελέχη με γνώση πάνω στο αντικείμενο των αιρέσεων και της παραθρησκείας. Πολλοί γονείς βρήκαν ανακούφιση και λύτρωση στο πρόβλημά τους, όταν έχοντας χάσει το παιδί τους στα δίχτυα μιας ολοκληρωτικής οργάνωσης βρήκαν ένα χέρι βοηθείας μέσα σε ένα κόσμο άγνοιας και προκατάληψης. Στελέχη ακόμα παραθρησκευτικών ομάδων κατάφεραν, με τη βοήθεια του Θεού και του π. Αντωνίου, να ξεφύγουν από την πλάνη και να αποτελούν σήμερα τους πλέον δραστήριους συνεργάτες μας.
Ένα σημαντικό και πλούσιο έργο ενημέρωσης αναπτύχθηκε μέσα από την έκδοση σχετικών περιοδικών και φυλλαδίων όπως τα: «Πληροφορείν», η «Φιλανθρωπία Χριστού», το «Νομικό Δελτίο» και ο «Διάλογος». Η έκδοση και η διακίνηση τέλος, των βιβλίων του π. Αντωνίου αποτελούν σημαντικό εργαλείο στην ποιμαντική του δραστηριότητα και την σημαντικότερη ίσως παρακαταθήκη που μας κληροδότησε. Η«ΠανελλήνιαΈνωση Γονέων για τηνπροστασίατου ΕλληνορθοδόξουΠολιτισμούτης Οικογενείαςκαι του ατόμου»,συνεχίζει και σήμερα το έργο του μακαριστού πατρός. Εμείς που δραστηριοποιούμαστε σ' αυτό το έργο δεν μπορούμε παρά να έχουμε μοναδικό φάρο και οδηγό τη φωτισμένη και χαριτωμένη προσωπικότητα του π. Αντωνίου και εργαλείο, τηντεράστια παρακαταθήκη που μας κληροδότησε.Αυτό ίσως αποτελεί και το καλύτερο μνημόσυνο

Από το περιοδικό ΔΙΑΛΟΓΟΣ τεύχος 44
 Αντιαιρετικόν Εγκόλπιον    www.egolpion.com
9/4/2010


Read more:http://www.egolpion.net/p_antonios_4.el.aspx#ixzz2jmv104GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου